“אנחנו נמצאים היום בארה”ב בניסוי רפואי בסדר גודל עצום”, אומרת פרופ’ מרילין יוסטיס, מומחית לרעלים.
“יש לגליזציה של קנאביס בשמונה מדינות ולגליזציה בפועל במדינות רבות נוספות.
אבל יצאנו למסע הזה בלי להבין עד הסוף מה ההשפעה של קנאביס על עוברים, על הנקה,
על ילדים הנחשפים לחומר בעישון פאסיבי או באידוי פאסיבי,
על התפתחות של בני נוער וצעירים שהם משתמשים קבועים, ואולי בראש ובראשונה – על נהיגה”.
נאור בן-שימול – מאמר שהובא בגלובס בשנת התשע”ח ומתבסס על חוקר משמעותית בתחום בארה”ב.
המאמר בעצם כולל בתוכו רבדים שונים לשימוש בסמים החל מאופן ביצוע הלגליזציה דרך החשיבות לשימוש לצרכים רפואיים ועד לסכנות הכרוכות בשימוש בקנאביס. מטרת המאמר היא לא להביא עמדת בעד או נגד ברורה אלא לשימוש אלא להביא עובדות של היעדר ידע מחקרי מספק בתחום למול סכנות היכולות להיות מהשימוש.
החוקרת בארה”ב מביאה את מחקרה העמוק בתחום מאוד ספציפי על נהיגה תחת השפעת קנאביס ודרך מחקר זה היא מגיעה למסקנות בתחום.
בחלק הראשון מתמקד המאמר על השימוש בקנאביס שאינו לצרכים רפואיים ועל השפעותיו על האדם תוך מתן דוגמאות והשוואות במסגרת המחקר של הנהיגה.
בחלק השני דרך המחקר על הנהיגה וההשלכות של השימוש בקנאביס החוקרת מגיעה לתחום הרפואי בהתייחס לנהיגה של חולים תחת השפעת קנאביס.
בחלק השלישי ולטעמי קיבל את המשקל הגדול ביותר הוא ההתייחסות לקנאביס והשלכותיו על החברה, החינוך והכלל. כאן מציגה החוקרת איומים משמעותיים ביותר לטווח הקצר והארוך על חינוך ילדים, השפעה על נשים בהריון והעובר, התמכרויות בקרב ילדים ונוער וסיכון גבוהה להתפתחות. נושא השימוש בקנאביס בגיל ההתפתחות כבר הוכח ע”פ החוקרת כדבר שעלול לפגוע משמעותית בהתפתחותם של בני נוער וילדים ולכן ברור ששימוש בקנאביס לצרכים רפואיים גובה מחיר בגיל ההתבגרות אך בגיל הבוגר יותר פחות.
הסיבה ע”פ החוקרת שהידע אינו מספק היא בשל העובדה כי כלל הניסויים והמחקרים בתחום לא חוברים תחת קורת גג אחת אלא יוצאים כמויות גדולות של מחקרים או לחילופין ייצור קנאביס ללא גוף המאגד את הדברים ומנחה בתחום לטובת מיצוי חומר אחיד.
מדובר במאמר הנוגע בנושאים רבים בתחום הקנאביס כפי שציינתי. ראוי לציין כי ללא עומק יותר מידיי בכל תחום אלא אמירות כלליות על מנת לייצר מאמר מקיף מצד אחד אך קצר מצד שני.
המאמר נותן גם זווית נגד וגם בעד כאשר החלוקה למול תחומים שונים ואין קו אחיד מאחר ולדעתה של החוקרת לא ניתן לבצע קו אחיד, במקומות מסוימים השימוש נכון וטוב ובמקומות אחרים השימוש מסוכן ואינו נכון.
המאמר תורם לדעתי רבות לסוגיה שלנו מאחר ומביא צדדים רחבים אשר נוגעים לשני האיומים שמביאה הסוגיה, הראשון הוא החשיבות של השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים למי שבאמת צריך ומצד שני מציג סכנות ואיומים לשימוש בו במידה ולא יבוצע באופן ראוי.