שאלה: האם מותר לעשן חשיש? ומה דינו בפסח? (משה, אזור השרון
תשובה: לפני שמתייחסים לדין חשיש בפסח כמובן שצריך לבדוק את כשרות החשיש בכלל.
מן התורה יש מצווה לשמור על הבריאות, שנאמר: "ונשמרתם מאד לנפשותיכם" (דברים ד' ט"ו),
וכן יש איסור לסכן את הבריאות, שנאמר: "לא תשים דמים בביתך" (דברים כ"ב ח'),
וכתוב: "השמר לך ושמור נפשך מאד" ( דברים ד' ט').
ודברים אלו הובאו ב"הלבוש" על חושן משפט (סימן תכ"ז, סעיף ט).
נאור בן שימול – המאמר פורסם במסגרת שו"ת בנושא יהדות באתר YNET בשנת התשע"ט.
מדובר במאמר שאינו עוסק כלל בנושא הקנאביס הרפואי אלא נותן זווית על אופן הסתכלות ההלכה בנושא סמים בכלל.
לב התשובה כפי שענה הרב משה פיגל כלל לא נוגע לחלקה השני של השאלה בנושא כשרות לפסח והסיבה לכך היא שמאחר והרב פיגל סבור שכלל אסור לעשן אפילו לא סמים ולכן אין טעם לדון בכלל בנושא הכשרות לפסח, אם לא כשר כלל לשימוש אז וודאי שגם בפסח אסור.
הרב משה פיגל מסתמך בתשובתו הנחרצת בנושא עישון בכלל על מקורות הלכתיים משמעותיים ביהדות, כגון: הרמב"ם, הרב אליעזר יהודה וולדנברג, הרב משה פיינשטיין, הרב שניאור זלמן מלאדי והחפץ חיים, ללא ספק פוסקים משמעותיים ביותר בהיסטוריה היהודית.
ע"פ המקורות שהביא אנו רואים כי האיסור נובע מכמה טעמים: הראשון הוא הנזק הבריאותי הנגרם כתוצאה מהעישון, השני הוא זווית התמכרות והתאווה ופגיעה ברצון האל ושלמות הגוף.
הרב פיגל מסכם את תשובתו בשתי נקודות מעניינות, האחת עונה לשואל פרקטית על חלקה הראשון של השאלה בכך שאין כלל חמץ בסמים אך כל ההקדמה שביצע הופכת את התשובה ללא רלוונטית. ובסיום בברכת רופא החולים שהתמכרו לסמים (לא נותן כלל זווית לחולים הנדרשים בכך).
כאמור מתשובתו של הרב פיגל המסתמכת על מקורות הלכתיים משמעותיים, ניתן להבין כביכול כי תרומתו לסוגיה איננו משמעותי מאחר ואינו מדבר כלל על חולים הנדרשים לשימוש בקנאביס. אך בעיון מעמיק יותר בראייתי תרומתו דרמטית להבנת הסוגיה שלנו מאחר ובהנחה שאכן פסיקתו מתקבלת ובעולם אוטופי בו ההלכה אוסרת שימוש בסמים וכולם מתיישרים לאיסור אזי שאין כלל חשש לניצול הפלטפורמה של החולים לטובת שימוש בסם למי שאינו זקוק.